Måste jag verkligen träna?

 

Tydligen krävs det träning för att hålla mig i form. I form så jag inte blir mer utmattad menar jag då. Att orka med vardagen och vara vid gott humör.

Jag satte i början av hösten upp ett mål att jag ville träna 10 min varje dag, för att inte kunna välja bort det (till förmån för disk och sånt till exempel). Men det blev för svårt. Det jag har hållt i är löpning, två gånger i veckan. Ibland lunka, ibland rush, ibland pressa mig. Min läkare blev förvånad och glad över detta, väldigt bra att klara av det tydligen. Jag hoppas kunna få till nån styrka också så småningom, men just nu är det övermäktigt.

screenshot_20161019-093505Idag på min lediga dag joggade jag. Tänkte väl att det skulle bli 3-4 km som vanligt, men att jag skulle ta det ordentligt lugnt eftersom jag gav blod igår. Det kändes bra och jag satsade. Blev till slut 8 km, men oj så slut efteråt. Jag tror inte riktigt på första kilometerns medeltid, dåligt hushållande av resurser isf, men resten är rimliga. Datat är från runkeeper.

 

Att träna 10 minuter per dag bestämde jag mig för i samband med att jag gick igenom vad jag skulle önska göra varje dag, som jag mår bra av. Då hittade jag också ett veckoträningsschema med övningar som jag tänkte följa: Kondition, mage, vila, helkropp, kondition, vila, helkropp. Barnen har hängt på några gånger på styrkepassen, i vardagsrummet eller på gräsmattan.

Jag ville veta hur livet såg ut, snarare än att pressa in alla grejer som jag hade skrivit upp på min lista. För att följa upp så använde jag ett kalkylblad med färgkoder, vad annars 🙂 Kuratorn tycker också jag ska notera hur det känns de dagar jag har gjort mycket av det braiga. Det är inte alltid lätt att formulera, men nån liten status plitar jag ner emellanåt.

planeringsstatus

Den knallrosa kolumnen visar träningen, i början redovisade jag även vilan som träning om den följde veckoschemat. Vad jag har gjort står i kolumnen bredvid den gula, det är inte meningen att det ska synas vad det står. Ljusblå rad är idag, rosa rader är helger, gröna rader är barnveckor. Resten kanske jag förklarar en annan gång. Som synes har det glesat ur rejält med träningspassen nu på senare veckor. Jag jobbar på att hitta ett sätt att vara hållbar i detta. Dagens pass får nog räknas som aningens överdrivet, men det är käckt att ha gjort, och jag tyckte att det var så längesen jag var ute och sprang. Gårdagens rosa plupp är ’bara’ en långpromenad. Fast idag jag orkade inget mer, var skakig vid lunchen och glömde min kuratortid, men det går inte att skylla allt på träningen såklart. Hängde i soffan och kollade Genikampen istället, där skulle va kul att va med. Tror jag…

Efter mitt läkarbesök igår har jag fått en till träningsuppgift. Jag har nästan konstant huvudvärk, oftast bara 3-4 på en tiogradig skala, men onödigt besvärande. Vi börjar med att gissa på att det är stressinducerat, samt att det är spänd nacke och axlar som gör det. Inga höga odds på det för tillfället. Jag måste ta reda på vad som gör mig spänd, men tills dess lugna symptomen. Själva värken kommer troligtvis från blodkärlen vid pannbenet och det enklaste är att använda musklerna för att lindra. Så:

dsc_4386 dsc_4387 dsc_4388

Jag ska få ett pannsexpack innan beach 2017! Vore coolt att kunna göra vågen med ögonbrynen oxå.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.