Fikakaka

Jag har ett Coopkort som jag använder ganska regelbundet och får därför tidningen Medmera hem i brevlådan en gång i månaden, ihop med en faktura och massa plast.

Denna tidnings huvudskribent, matkreatören Sara Begner, och jag har inte riktigt samma inställning till kolhydrater så jag brukar inte fastna för så många recept i den. I februarinumret nu var det dock två som jag slog till på direkt, varav ett var Saras ”fantastiska fikakaka” som syns här på bild. Så spännande att baka med grönsaker tycker jag. Jag saknade lite saker och gillar inte visst annat så det blev några justeringar innan den åkte in i ugnen.

 • Sätt ugnen på 175 grader.
 • Smörj och ’bröa’ en avlång form. Jag körde mandelmjöl idag.
 • Skala och finriv
  200 g sötpotatis
 • Mixa i matberedare med kniv till en slät gegga:
  200 g urkärnade dadlar
  1 msk stevia
  1 dl havregryn
  3/4 dl fibrex
  1.5 dl vatten
  1 dl smält kokosolja
  2 msk pepparkakskryddor
 • Blanda
  2 msk fiberhusk
  2 tsk bakpulver
 • Vispa
  4 ägg
  fluffigt
 • Rör ihop allt till en jämn smet och klicka ut jämnt i formen.
 • Kör i mitten av ugnen 30-40 minuter. Känn med sticka (eller varför inte ett trägrillspett) så kakan är torr i mitten. Min behövde till slut 45 minuter. Kanske pga ökade mängden ägg.

Koka te och njut av en fikastund!

Kakan är inte lchf men så får det vara med fika ibland. Här blev det en avvägning mellan havregryn och kokosflingor och den som inte gillar kokos vann idag. Jag skulle tro att det går utmärkt att dra ner på havregrynen ännu mer. Smeten var väldigt fast i min version.

Sötningen som jag använder heter Stevia Sweet och är från Hermes. Det står att den är dubbelt så söt som socker och jag är väldigt sötavvänjd så där drar jag nästan alltid ner till 1/3 av ursprungsreceptet. Eftersom det dessutom är dadlar i denna kaka så går det säkert att utmärkt att utesluta helt. Barnen är inte lika avvänjda som jag, och jag hoppas att de ska gilla denna till mellis imorgon.

PS. Det andra receptet jag provade från detta nummer var lammkebab med fetaostdipp. Mycket bra till fredagsmyset igår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.