Tid för återhämtning

Den vanligaste vägen på min promenad går över en myrstig. Där är full aktivitet och i morse funderade jag på om myror behöver återhämtning. Om inte, så vad är det som gör att levande varelser behöver återhämtning? Rovdjur vilar ju ofta, jag tänker mig att småfåglar nästan aldrig gör det. Det går lätt att hitta bilder på chimpanser som vilar när jag letar. Min bild är att djur som inte är människor alltid gör de de behöver i sin naturliga miljö, så vad är det som gör att vi människor är så dåliga på det? Vi blir sjuka både kroppsligt och mentalt i allt större utsträckning. Idag firas tydligen Den stressfria dagen och på radion hör jag ett reportage om att god sömn numera är en statussymbol. Ganska tydliga tecken på att något är sjukt, när vi behöver bli påminda om att människan måste sova och ibland ta pauser.

Vad är återhämtning? Jag har alltid tänkt att jag behöver min egna tid, för att göra mina egna saker. Till exempel sjunga, träna, läsa bok och sånt. Men så smått börjar det sjunka in att det faktiskt inte är återhämtning, det är fritid. Vi människor behöver balans mellan våra tre cirklar, en del har sett dem, cirklarna, kanske hos en terapeut efter att ha insjuknat, eller så är ni lyckliga och fattat innan det gått i diket. Oavsett så är det så här:

Vi behöver balans mellan arbete och fritid – och tid för återhämtning.

(citat från http://www.chefensbastavan.se/granslost-arbete-staller-krav-pa-bade-individ-och-organisation/)

Och återhämtning är inte samma sak som fritid. Det är tid att göra ingenting, att bara vara, att låta hjärna och kropp vila. Nattsömnen är såklart oerhört viktig här, men också pauserna under dagen. Och det är de pauserna jag inte är expert på.

När jag planerade juni så bestämde jag att fokus ska vara just på återhämtning. Jobb och fritid får va som de är, men för vilan ska jag försöka ge mig själv några nya vanor. Kanske har jag tagit i för mycket, men det blev fyra saker på min lista som jag ska tänka på.

  1. Skapa tom tid i kalendern för spontanitet och saker jag vill göra just då, varje dag.
  2. Promenader, helst varje dag. De behöver inte vara långa eller snabba, men gärna i närheten av naturen.
  3. Meditera, helst varje dag. Kanske när du vaknar, på bussen eller under promenaden.
  4. Lägg in mikropauser, särskilt på de fullbokade dagarna. Bra tillfällen är vid en avslutad uppgift.

Jag har också sagt till mig själv att jag inte ska försöka lägga till något mer nytt. Det dyker alltid upp bra tips, men detta räcker just nu. Målet är att juni ska hjälpa mig få in dessa nya vanor och att jag på så sätt ska bli bättre att prioritera min återhämtning. Innan det är för sent!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.