Adventskalendrar

Det här inlägget har tagit mig över en vecka. Decemberlivet drar energi just nu.

Jag tycker om nedräkning och stämningsskapande, och det är väl det som gör att jag gillar adventskalendrar. Jag har fixat kalendrar i olika former sen min äldsta var ett år. De senaste åren har de varit begränsade eftersom barnen bara är här varannan vecka, det har varit rätt skönt för jag har kanske haft lite stora ambitioner med dem ibland. Med de kalendrar jag gjort till barnen är tanken att skapa julstämning och sammanhållning på olika sätt. Jag tänkte jag skulle berätta om några varianter vi haft.

 • Den första jag gjorde var en adventslåda som varje dag innehöll olika saker med ett tema per vecka. Till exempel så var det papper, vattenfärg och vaxduk osv. Det var till ettåringen som älskade grönt så vaxduken var grön med vita prickar, den har vi fortfarande kvar men den har väldigt många fler färger nu, och ettåringen som nu är elva använder den inte lika ofta som förr.
 • Efter några år ändrades idén efter inspiration från en vän med barn i samma ålder. De hade ett kuvert per dag adresserat till en familjemedlem med nåt mysigt i som var rätt för den personen. För oss blev det en blandning av bokpaket, dags för pepparkaksbak, ikväll spelar vi spel, pappa behöver massa kramar och en mängd andra saker. Mest aktiviteter, men också en bok var och julfestkläder.
 • De senaste åren har det varit mer än kuvert som utgjort luckorna. Jag och barnen försökte häromdagen dra oss till minnes. Ett år utgjordes luckorna av målade burkar med reflexer som hängde i trädgården. I varje burk fanns ett lösenord som skulle skrivas in på datorn för att öppna luckan. Det var paket, julbak, pyntning och annat bakom luckorna. Ett annat år var det strumpor i vårt vardagsrumsfönster, de innehöll kluringar av olika slag som varje dag gav barnen ett ord och två siffror. När allt var öppnat blev det en meningen som förklarade att siffrorna skulle va för att hitta en meningen ur en bok. Den meningen ledde till en karta som ledde dem vidare till deras julklappar.
 • Så i år. Jag har varit dränerad på ork och inte vetat hur jag skulle få till den efterlängtade kalendern. Så fick vi en idé. Brev från historien. Under november arbetade vi med konceptet och den 5e var sju brev skrivna från Johanna som bodde på denna adress 1910. Sjukt taggade var vi vuxna. De äldsta barnen tror inte ett ögonblick på att det är på riktigt, men jag fortsätter blåneka, och förundras över breven de får. Som avledning har jag en vanlig kalender med små presenter i som var det enda jag orkade fixa i år.

Vi har till och med fixat gamla frimärken och en stämpel som posten använde för att veta när breven ska levereras. Nu återstår att skriva nästa veckas brev och hålla skenet uppe. Jag vet inte hur denna historia ska sluta.

Jag har själv hakat på flera kalendrar, det dräller ju av dem på nätet. Den enda jag fullföljt helt hittills är 240kalendern som går ut på att varje lucka innehåller ett välgörande ändamål och så swishar jag 10 kr till det. 240 kr till julafton alltså. Väldigt enkelt. Sen anmälde jag mig till Habituds kalender, men redan första luckan kändes fel så det har inte blivit nåt. Men varje dag får jag ett mejl där det står Lucka #nn: Du har klarat 0 av 24 utmaningar. Peppigt värre. En grupp jag är med i tipsade om Välbefinnandebloggens Måbra kalender så den hoppade jag också på, det kändes bättre från början men jag har inte orkat alla luckorna:

 1. Ge minst tre personer du möter en komplimang. Det blev nog inte tre, men jag försökte.
 2. Skicka ett sms till minst tre personer och berätta va de betyder för dig. Oj, vad starkt och välbehövligt det var. Det borde jag göra oftare och också öva på att göra IRL.
 3. Fråga någon i din närhet vad hen längtar efter eller behöver. Det blev en efterlängtad fika med en fin vän.
 4. Samla ihop kläder och annat du inte behöver och skänk till välgörenhet. Jag var helt slut, men det stod ett gäng kassar som jag sorterat förut och jag kom iväg och lämnade dem några dar senare med hjälp av denna lucka.
 5. Ge en oväntad enkel gåva till någon du inte känner. Det krävde besök i nån butik eller café och sånt gör jag sällan så det blev inget.
 6. Skicka ett handskrivet brev eller vykort till någon du tycker om. Räknas fejkbrev till barnen?
 7. Se dig själv. Dina fina sidor och egenskaper. Orkar inte just nu. Jag har gjort det förut och det är viktigt, men det var för mycket även denna dag.
 8. Säg nåt uppmuntrande till nån som ger dig vardagsservice. Träffade inte en enda den dan, men peppade fritidspersonalen extra någon dag senare.
 9. Skapa utrymme för något riktigt glädjefyllt. Det blev så utan mening. Vi gav oss iväg till pulkabacken när snön kom och knasade oss i mörkret.
 10. Samla ihop dina pantflaskor. Done, pantade idag.
 11. Se om någon i din omgivning är ensam. Nej, jag fixar inte det just nu.
 12. Överraska någon. Missade den.
 13. Tänd ett ljus. Nej, men jag har idag köpt ljus för att elda framöver.
 14. Skicka ett julkort till nån du inte träffat på väldigt länge. Jag har inte landat i denna ännu, har ingen kandidat som jag funderat ut. ”Det kan vara en lärare, en granne, en klasskamrat eller någon helt annan.” Hjärnan är inte på topp.

Så dyker det ju upp inlägg på flera av bloggarna jag följer som numreras från 1 till 24. Även äldsta fixar kalender på musical.ly, ’jättemånga gör det’.

Sist men nästan mest, så har barnen gjort en kalender år mig. I minecraft. De tycker jag börjar bli bra, nästan. Jag får ett uppdrag att utföra varje dag. Puh, det tar på krafterna att lära sig nya saker.

Slut på inlägget om adventskalendrar. Nu ska jag gå och påbörja mitt nyinköpta kalenderljus.

3 reaktioner till “Adventskalendrar”

 1. Roliga och ambitiösa adventskalendrar har du verkligen gjort. Peppen 00 av 24 känns väl som det går att vara utan.
  Jag blir alldeles trött av alla adventsaktiviteter, som jag läser om. Ständigt uppkopplad?
  Var rädd om dej i adventsmörkret. Du är en viktig person för mej.

 2. Oj vilka kalendrar du skapat! Själv har det de senaste åren blivit ett varsitt adventspaket på söndagarna, mina barn är ju ungdomar idag.

  Hoppas du tycker att det är ok att jag idag tipsar om Musikhjälpen som håller auktioner för att alla barn i krigsdrabbade områden ska få rätt till skola. Jag auktionerar ut en av mina målningar, kika gärna in och titta på min blogg så hittar du tavlan och även länken till auktion.

  KRAMAR och var rädd om dig!

  1. Kul tips. Det finns ju så oändligt många auktioner till musikhjälpen. Jag satt och surfade i veckan. Så det är roligt att bli pekad i trevliga riktningar. Jag har aldrig auktionerat ut nåt själv, men ifjol köpte jag en hel del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.