Läsningen framöver

Just nu saknar jag min kamera på mobilen. Det är bara selfiekameran som funkar och den är så dålig. (Några tips på ’sony z3 trasig kamera’?) Jag skulle vilja visa högen med böcker som jag fick med hem från biblioteket. Jag hade beställt en bok, och en skulle lämnas åter. Perfekt för en eftermiddagspromenad. Så strosade jag runt och kikade lite. Jag väljer gärna böcker efter omslag, med några förbehåll.

Den beställda boken har jag skrivit om förut, ”Våga vara rädd” av Emma Holmgren. Det ska bli oerhört spännande. En bok om utmattningssyndrom som Karin Adelsköld tipsade om. Utöver den har jag nu att välja mellan:

  • Sängläge, av Sarah Buston. En roman om vad som händer när en som alltid varit aktiv tvingas ligga still.
  • Det riktiga landslaget, av Moa Svan. Fotboll alltså, och stora stjärnor.
  • De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg. Ett reportage om kvinnans värde i Afghanistan. Jag har hört om den, men är inte säker på om det är roman eller dokumentär.
  • Män förklarar saker för mig av Jenny Solnit. En feministisk klassiker enligt baksidan, apropå debatten om Unionens mansplainingkampanj.

Har ni inte hört om Unionens kampanj så kan ni läsa detta inlägg på Jämställd vardags blogg. Det kan ni ändå förresten, det är jättebra. Liksom hennes andra inlägg.

Nå, vilken ordning ska jag läsa nu då. Det blir ju svårt.

Boken jag lämnade tillbaka var Det finns annan frukt än apelsiner, om en flicka som växer upp i ett ultrakristet hem i en småstad och blir kär i fel person. En kvinna. Jag läste den på två dagar. Det var demonutdrivning, väckelseresor, smusslande, skvaller, fattigdom, utfrysning och om att växa som människa och inte ge upp sig själv.

Jag läser av kvinnor om kvinnor för det allra mesta. Det känns mest relevant och levande för mig just nu. Riktiga förebilder. Böckerna är också oftast feministiska på nån nivå. Jag blir oftast bara irriterad annars, och det känns onödigt. Då kan en ju iofs fråga vad som är feministiska böcker, men med flera och komplexa kvinnor porträtterade på ett realistiskt sätt ligger nog nära till hands som en del av min definition.

4 reaktioner till “Läsningen framöver”

  1. Hittade precis in till dig. Fina ord och tankar som du delar med dig av! Har inte läst någon av böckerna du har på din lista, däremot Våga vara rädd. Sängläge verkar vara en bok att läsa, googlade på den och den känns som den kan ge några skratt. Önskar dig en fin torsdag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *