En helg med mat och fasta

Jag har läst att en inte ska berätta för nån att en fastar. För det blir så många frågor och mycket svårare att genomföra då.  Jag bryter mot den regeln direkt.

I veckan blev jag inspirerad till att prova en 24-timmarsfasta. Jag har tänkt på det förut, men det har känts krångligt och lite läskigt. Nu skulle jag ha en helt egen helg och inte behöva bry mig om nån annan, så jag tänkte det skulle passa att prova. Jag har skippat frukost ett antal gånger förut så det har blivit så kallad 18:6 fasta och det har känts bra. Jag bestämde att middag till middag skulle vara bäst (och det tyckte visst flera när jag började googla lite idag).

För nyfikna kan ni läsa här om en annan erfarenhet och vad Jonas Colting tycker.

Kort sammanfattning av min erfarenhet:

Spännande, inte särskilt svår, upplevelse, jag vill prova igen.

När jag dessutom bestämt att jag skulle baka, och la upp mitt verk i en lchf-facebook-grupp och då fick påpekande om hur mkt kolhydrater en banan innehåller och att det inte var lchf så blev jag lite inspirerad till att räkna min mat under helgen. Det gör jag aldrig, men ska det va så ska det va. I bilderna ser ni hur petig jag var. kostbevakningen.se är det som räknar åt mig.

Helgen ur matsynvinkel

6.30 – efter att ha varit flygtaxi (avfärd 5.15) och tvättat bilen på vägen hem blev det bacon och äggröra till frukost.
Äggröra med kryddor och smält smör är min absoluta favorit.

Sen bakade jag kladdkakan och provsmakade lite smet, vilade, åkte till en färgbutik och gick sen och handlade helgens mat. Det är ju tråkigt att äta själv, men trevligt att få välja helt själv utan att diskutera med nån eller undra om nån annan kommer gilla mina val.

12.30 lunch – tonfisk och äggsallad med gurka, paprika och majonnäs. Så himla länge sen jag åt tonfisk och det vara bara en slump att jag så burkarna i butiken. Extrapris på nån sort var det nog som fångade ögat.

Efter lunch åkte jag till färgbutiken igen, och beställde tapeter, sen var det match på arenan. Kallt och snöigt och bra spel. Jag satt under tak och hade understället på. LFC vann med 3-1.

16.30 var jag hemma- fika på kladdkakan (en fjärdedel). Och en dl vispgrädde ungefär.Det var riktigt skönt att komma in till raggsockor och varmt te efter matchen. Det kändes som klockan var lite mycket med tanke på att jag tänkt äta kvällsmat halv sju och sen inleda fastan. Men det går ju inte att skippa kladdkakefikat när jag till och med planerat det i förväg.

19.00- kvällsmat. Fläskkarré, smör och varm grönkålssallad med vitlök och kronärtskocka. Jag var inte så hungrig men åt ändå för att ladda upp. Och salladen var gudomlig, den måste ni prova: recept på ekofilosophie. Har ni märkt att jag gillar hennes recept?

Då var fastan startad då.

Nästa måltid var idag kl 19.15.
Räkor, saffransaioli, avokado, ost och grönsaker. Det var rea på aioli som fick mig att komma på det, och det har varit trevligt att se fram emot detta.
En liten bit kladdkaka på det. Ljuvligt! Och jazzradion på P2 dök jag på, eftersom jag redan hört programmet som var på P1. Det kunde inte ha varit bättre tror jag. Lite tända ljus eller nåt då kanske.

Hur har jag mått under dagen då?

Jag har druckit te och vatten, tagit två promenader den första på drygt en timme och den andra kanske en halvtimme. Det har känts att magen varit tom, jag har tänkt på mat hela dagen, men inte förrän vid fem började det bli lite jobbigare.

Jag har inte varit trött eller yr (are än vanligt), men lite frusen på eftermiddagen. Det är i och för sig inte särskilt ovanligt det heller. Och vad mycket tid det blir över när det inte ska lagas mat hela tiden. Jag ska definitivt prova igen framöver (inte främst för tidsvinsten dock).

Det kändes bra att sätta sig vid bordet ikväll, men det var ingen panik. Jag kunde njuta och äta i lugn och ro.

Jag har planerat och beställt mat inför nästa vecka, istället för att äta lunch. Det gick också bra, men vi får väl se om det är lite väl mycket mat som kommer på tisdag.

Alla siffror tillsammans

På två dagar har jag alltså ätit följande:
Protein: 190 g (28%)
Fett: 422 g (62%)
Kolhydrater: 59 g (9%)

Fastetid: 24 h

Räkna så noga ska jag inte göra igen, men det var intressant att se att det var såpass mycket protein. Ett gram protein per kilo kroppsvikt och dag säger en del är lagom och riktigt så mycket väger jag inte än.

KRAM

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.